Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa.

Luuk 6:36 Tosiasioihin perustuvassa elokuvassa Schindlerin lista keskitysleirin päällikkö harjoittelee peilin edessä vallankäytöstä suurinta, armahtamista. Oscar Schindler oli opettanut, että suurta ei ole ampua parvekkeelta leirin kurjia asukkeja tai tuomita heitä muuten kuolemaan, vaan todellinen vallanosoitus on armahtaa silloin, kun toinen odottaa tuhoa.

Kerran päällikkö kokeili, mutta palasi pian vanhaan käytäntöön ja ampui parvekkeeltaan pojan, joka ei saanut pestyä pinttynyttä likaa päällikön kylpyammeesta. Tuomitseminen on sitä, että omaan ehdottomaan ja muuttumattomaan totuuteen peilataan toisen sanoja, ajatuksia ja tekoja ja sen mukaan punnitaan hänen ihmisarvonsa.

Totuuden mittari on oma mieli. Aitoon arviointiin sen sijaan sisältyy mahdollisuus, että ollaan itse väärässä. Aito arvioija on valmis muuttamaan näkemystään. Arvioinnin peilinä eivät ole tällöin omat mieltymykset ja ajatukset. Kristityn arvioinnin peilinä on vain ja ainoastaan Jumalan sana. Jumalan sanaa vasten paljastuvat ensin omat ja sitten ehkä joskus jonkun toisenkin synnit.