Jotta nämä valtavat ilmestykset eivät tekisi minua ylpeäksi, olen saanut pistävän piikin ruumiiseeni, Saatanan enkelin kurittamaan itseäni, etten ylpistyisi. 2 Kor. 12:7

On Jumalan viisautta, että Paavali ei kerro, mikä hänen pistimensä oli. Jotkut ajattelevat sen olleen vamma tai sairaus, psyykkinen heikkous tai kipeä muisto ajoilta, jolloin hän oli seurakunnan vainooja. Olkoon vaiva mikä tahansa, Paavali oli joka tapauksessa täysin selvillä siitä, miksi se oli hänelle annettu: ettei hän ylpeilisi. Hän oli saanut osakseen merkittäviä kokemuksia, nähnyt itse Jumalan taivaan ja kohdannut Jeesuksen kasvotusten.

Kaikki tämä yhdessä hänelle annetun suuren tehtävän kanssa olisi helposti muuttunut ylpeydeksi ja omahyväisyydeksi. Mikään ei ole niin luotaan työntävää kuin hengellinen ylpeys. Mistään Jeesus ei niin moittinut kuin juuri siitä. – Paavali näyttää ajattelevan, että vaikka vihollinen mielellään siirtäisi hänet sivuun tehtävästään ja siihen myös rusikoivalla pistimellä pyrki, Jumala ei ottanut vaivaa pois juuri sen takia, mitä se Paavalissa vaikutti: nöyrän ja ylpeilemättömän hengen, joka on kaikessa riippuvainen Herrastaan.