Minä annan sanani sinun suuhusi. Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle. Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa.

Jer. 1:9–10 Jumala valitsi lempeän miehen puhumaan Juudan kansalle sanoja, joita se ei ottaisi vastaan. Juudan perussynti oli irtautuminen Jumalan sanasta ja sen myötä vaipuminen epäuskoon.

Epäuskon seurauksena heikot jäivät jalkoihin ja vahvat vallitsivat. Jeremian tehtävä, johon hänet oli jo ennalta valittu, tarkoitti kyynelin saarnaamista ja sydämen huokailua oman kansan kääntymättömyydestä. Ehkäpä Jeremian lempeä persoona oli osaltaan kuvaamassa Jumalan armollista ja kärsivällistä mielenlaatua kansaansa kohtaan, hänen rakkauttaan, haluaan auttaa heikkoja ja tehdä lapsilleen hyvää.

Aito parannussaarna lähtee Jeremian asenteesta: ”Me tunnemme, että olemme olleet jumalattomia… Me olemme tehneet syntiä.” (14:19–21) Epäuskon ja uskon taistelu on kristityn perusleipää. Siksi tarvitsemme niitä rohkaisijoita, joilla on Jeremian lahja, joilla on suussaan Herran sana – kirkas laki ja ehdoton evankeliumi. Teksti on Juha Vähäsarjan hartauskirjasta Joka päivä huolta